La llengua oficial de la república de Catalunya


Recentment, s'ha obert un debat als mitjans de comunicació sobre la llengua oficial de la Catalunya del futur. No han estat poques les veus que reclamen el català com a llengua oficial juntament amb el castellà en el futur estat.

Des del diari ARA, per exemple, el periodista i editor Eduard Voltas va encetar el debat en mostrar-se a favor de la cooficialitat del català i el castellà en els articles “En castellà també, sisplau (I i II)”. També s'han expressat favorables a aquesta cooficialitat el president Mas o el dirigent d'ERC, Oriol Junqueras. En el bàndol oposat, és a dir, aquells que voldrien el català com a única llengua oficial, hi són López Tena de SI o Vicent Partal de Vilaweb, que en un editorial temia una Catalunya ucraïnesa.

Així les coses, em sembla que cal seguir debatint la qüestió per tot arreu: vos deixe una enquesta a la dreta d'aquestes línies i també teniu un fil de debat sobre el tema a la barra de comentaris.

Moltes gràcies per la participació!


33 comentaris:

  1. Quina situació lingüística preferiríeu per a la república de Catalunya? I per a l'escola catalana, quin model lingüístic seria el preferible?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim16/10/12

      Català al 100% i anglés com al llèngua internacional, ben après s'enten!

      Elimina
    2. No sigueu ridículs, el castellà és una llengua que sempre ens ha enriquit, per què negar-li als nostres fills quan realment es parla a molts llocs del món, no només a España!! Jo faria oficial el català i cooficial castellà però no tocaria un pèl el model lingüístic que hem tingut fins ara

      Elimina
    3. Anònim16/10/12

      El català única llengua oficial, i poder estudiar el castellà, l'anglès, l'alemany o el japonès com a llengües estrangeres!

      Elimina
    4. Anònim16/10/12

      L'única llengua oficial, la catalana, l'única llengua pròpia de Catalunya, cooficial amb l'occità a la Vall d'Aran.

      Elimina
  2. Anònim16/10/12

    LA LLENGUA CATALANA, HA DE SER L'UNICA OFICIAL, EN QUANT SEGONES LLENGUES, CALDRA TENIR EN COMPTE, EL RUS, L'ARAB, EL XINES MANDARI, DONADA LA SEVA IMPORTANCIA COM MERCATS EMERGENTS, SENSE OBLIDAR L'ANGLES, FRANCES, I ALEMANY, L'ESPANYONYOL ROMANDRA DURANT MOLT DE TEMPS SEN UNA LLENGUA VIVA I VEHICULAR A CATALUNYA.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sigueu ridículs, el castellà és una llengua que sempre ens ha enriquit, per què negar-li als nostres fills quan realment es parla a molts llocs del món, no només a España!! Jo faria oficial el català i cooficial castellà però no tocaria un pèl el model lingüístic que hem tingut fins ara

      Elimina
  3. Anònim16/10/12

    putos catalufos de mierda la independancia no, una mierda pa cada uno. yo soy español y a mucha onra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim, molt valent tu, si senyor!

      Elimina
    2. Pues podrias aprenderte tu idioma ignorante,honra va con hache,ya sabes la hache que integraron los arabes.Pero esto tu ya lo sabras ...

      Elimina
    3. Anònim16/10/12

      A ver si un catalufo de mierda como yo te tendrá que enseñar como se escribe Honra... Por cierto yo no quiero ser español y a mucha Honra, sin tener que regalar mierdas ni nada a nadie, que soy muy catalán yo sabes...? Venga majete culturízate un poco anda...

      Elimina
    4. Anònim16/10/12

      Honra va con H ni encabir la palabras sabes! Torna a la caverna d'on has sortit!

      Elimina
    5. Anònim16/10/12

      Honra va con H ni escibir ni su significado sabes! Torna a la caverna d'on has sortit, cavernícola!

      Elimina
    6. Anònim16/10/12

      Los catalanes queremos la independencia, por supuesto y sabes cual es una de las razones? pues muy sencillo, gente como tú la queremos bien lejos, y para más Inri, no sabes ni escribir correctamente tu única lengua, honra va con hache!!!! después de que te lo hayamos dicho tantos,espero que no se te olvide, jajaja, ah! me olvidaba, VISCA CATALUNYA INDEPENDENT!!! y ya ves, sin insultar a nadie.

      Elimina
    7. Anònim17/10/12

      No feu cas d'analfabets, ignorants i desgraciats com aquest!

      Elimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Las dos lenguas deberan convivir durante muchos años,y no es malo,el castellano ha de ser nuestra segunda lengua .Pero primero consigamos la independencia y despues ya parlarém).

    ResponElimina
  7. Eso si , a todos estos que insultan:patada en el culo y fora !

    ResponElimina
  8. Anònim16/10/12

    Castellà i anglès.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Rubèn16/10/12

    El Català hauria de ser oficial i el castellà cooficial però no deixar de ensenyar-lo a l'escola, això sí... recordant les malifetes que els espanyols han fet amb nosaltres dins de la història i l’estudi de la llengua.

    ResponElimina
  11. Anònim16/10/12

    Cap llengua oficial. El català i l'aranès declarats llengües pròpies i de funcionament a l'administració.

    Sistema educatiu on elsalumnes es graduïn dominant català, anglès, francès i castellà. És a dir, afegir el francès al model actual i posant més cura a en l'aprenentatge de l'anglès.

    ResponElimina
  12. Anònim16/10/12

    Només el català com a llengua oficial. I a l'escola, no s'ha d'imposar el castellà sinó deixar escollir les famílies entre estudiar-lo o fer més hores d'anglès a la setmana.

    ResponElimina
  13. joancg17/10/12

    Home... el català és la llengua de Catalunya... però ara us voleu creure que el castellà no forma part de la cultura catalana? Alguns esteu embogint, tot enriqueix, el castellà ja el teniu... ara el voleu perdre???

    ResponElimina
  14. Anònim17/10/12

    Quantes més llengues, millor, "el saber no ocupa lugar" no cal renunciar al castellà doncs entre altres coses, el tindrem sempre, més val acceptar-lo i poder-nos enriquir, això no es pas dolent, però el català ha de ser la nostra llengua indentitària, esclar. ||*||

    ResponElimina
  15. Anònim17/10/12

    Llengua oficial el Català. El castellà ha de quedar com assignatura a les escoles, igual que l'anglès, però no ha de ser cooficial de cap de les maneres.
    No hem de deixar que els nostres fills perdin el castellà com a idioma, això ja ho tenim, i perdre´l seria crec que seria un error. A les escoles s'hauria de fer com fins ara, tot en català menys les assignatures de castellà i angles.

    ResponElimina
  16. ReidelRock17/10/12

    No caiguem en el parany de tenir mentalitat espanyola, que es creuen el centre de l'univers i això els cega. Nosaltres som catalans i la nostra llengua és el català, però és innegable que hi ha molta gent que parla castellà, ens agradi o no. No siguem com ells i no posem la xuleria davant la practicitat. La nostra mentalitat és més europea i molt més oberta. Saber castellà és millor que no saber-ne, com saber anglès o qualsevol altre idioma és molt millor que tancar-se i no saber-ne, no voler conèixer és ser més incult i ens acosta a la mentalitat espanyola. Tot i que sempre hem associat l'idea d'independència amb el prototipus de persona catalana, catalanoparlant i independentista per raons ideològiques, ens agradi o no, la realitat és que tot aquest moviment independentista actual s'ha fet tan gran principalment per raons econòmiques, i cada dia podem constatat que s'han sumat a la causa molts castellanoparlants, que hem d'incloure dins d'aquest projecte. Una cosa és la situació ideal i una altra la real, i sempre és aquesta última la que s'acaba imposant. Resumint, penso que no vull ser igual que els que critico per la seva intransigència i mentalitat unidireccional. Vull ser obert i vull sumar, vull integrar i vull enfortir Catalunya, amb la qual cosa la meva proposta: Català, llengua oficial i prioritària en tots els ambits de la societat, ensenyament, etc., i presència del castellà, mai com el català però tampoc residualitzar-la, apart de que mai ningú en podrà convèncer de que és millor no saber que saber, i siguem sincers: amb només els catalanoparlants això no s'aguantaria per enlloc. I dic de passada que no tinc pares ni avis de fora de Catalunya. A tot això hi afegiria molt més protagonisme a l'anglès, absolutament necessari en els temps que corren. I no oblidem mai que per ser avançats cal tenir cultura, no renunciar a ella... encara que a vegades la ràbia ens intenti cegar...

    ResponElimina
  17. Anònim17/10/12

    Sense oblidar el xipella, clar.

    *Sànset*

    ResponElimina
  18. El cercle és la figura determinadora per excel·lència, perquè quan ha fugit un dels seus punts tots els altres es perden, tots els altres agonitzen aïllats, en una trencadissa fatal. El lligat que manté units aquests punts és la seguretat que la pèrdua d'un serà no solament la pèrdua total del cercle, sinó de tots els altres companys. I la disciplina geomètrica es converteix, així, en un fet de pietat o en un fet de tirania.

    Terenci Moix, La increada consciència de la raça.

    ResponElimina
  19. Anònim22/10/12

    Sabeu que això d'una llengua oficial i una cooficial no existeix, oi?
    Cooficial vol dir que és oficial juntament amb una (o varies) altra llengua. Si el català i el castellà són oficials les dues, les dues són cooficials.
    I això voldria dir que no cambiaria res i que el català seguiria en perill (no he llegit cap article de cap expert que contradigui que el català està minoritzat i en perill de desaparició per substitució). Que et seguiries trobant a gent que es nega a parlar el català (per molt oficial i vehicular que sigui), amb gent que et seguiria dient "mejor hablamos en castellano, que lo entendemos todos" o fins i tot que et titllen de maleducat per no passar-te al seu idioma a la primera paraula que diuen en un que no és el teu.
    Com que jo vull que tot això deixi de passar, perquè ho trobo humiliant i perquè vull que la meva llengua pugui sobreviure, vull el català com a única llengua oficial.

    ResponElimina
  20. Anònim22/10/12

    visca katalonija! porcs espanyols!

    ResponElimina
  21. Anònim22/10/12

    el català i l'anglés.....

    ResponElimina